۰۹۰۱۶۳۱۱۸۷۰

کوچ و کوچینگ چیست (Coach and Coaching)

کوچینگ / Coaching در فارسی به معنی »مربیگری» است که ریشه آن از واژه Coach به معنی «مربی» گرفته شده است.

 اهمیت کوچینگ (Coaching)

در دهه 1970 تیموتی گالوی (Timothy Gallwey) که یک نویسنده آمریکایی است، چندین جلد کتاب را به صورت سریالی با عنوان “the inner” به معنی “درونی” منتشر کرد. در این کتاب ها مجموعه ای از ایده های جدید در خصوص مربیگری و دستیابی به موفقیت های همه جانبه در ورزش هایی مانند تنیس و اسکی و دیگر مشاغل مانند موسیقی را که همگی نیاز به نظم و انضباط دقیق و قدرت درونی دارند، ارائه شد.

ایده های عنوان شده در این مجموعه کتاب، به قدری محبوبیت پیدا کردند که حتی افراد غیر ورزشکار نیز آنها را سرلوحه کار و زندگی خود قرار دادند و به کار گرفتند. تا جایی که حتی کسب و کارهای آمریکایی نیز این ایده ها را ارزشمند دانستند و از آقای تیموتی گالوی دعوت می کردند تا برای سخنرانی به شرکت های آنها برود.

در طی سال های بعد چندین اندیشمند آمریکایی دیگر نیز مانند ورنر ارهارد (Werner Erhard) و توماس لئونارد (Thomas Leonard) به توسعه راهکارها و ایده ها در زمینه های مربیگری کسب و کار (بیزینس کوچینگ / Business Coaching) و مربیگری زندگی (لایف کوچینگ / Life Coaching) در انگلیس و سراسر اروپا پرداختند.

 تاریخچه کوچینگ در ایران

کوچینگ از دیرباز در ایران وجود داشته مانند زمان هایی که فرهنگ مرید و مرشد برقرار و پر رنگ بوده و افراد در کنار یک شخص آگاه و دانا و دارای معلومات، کسب علم می کردند. از مصادیق دیگر که در زندگی روزمره جاری است نیز می توان نام برد، مانند مادر و فرزند، استاد و شاگرد یا دانشجو و…

در خصوص مربیگری در کسب و کار یا همان بیزینس کوچینگ در ایران، باید گفت که هنوز بسیار نیاز به فرهنگ سازی و جای کار دارد و هنوز بسیار جوان و نوظهور است. با این حال کوچینگ در ایران رفته رفته جایگاه خود را در میان کسب و کارها و مشاغل پیدا کرده است، طوری که افراد و مراکز زیادی در حوزه کوچینگ یا مربیگری فعالیت می کنند. کوچینگ یک شغل و یک حرفه کاملا تخصصی است که شاخه ها و تخصص های مختلفی دارد و نیاز به آموزش و دانش لازم دارد.

تعریف کوچینگ (Coaching):

کوچینگ یعنی آزاد کردن توانمندی‌های بالقوه‌ی انسان‌ها (Unlocking a person’s potential). کوچ به جای آموختن به افراد به آن‌ها کمک می‌کند خودشان یاد بگیرند. آگاهی (Awareness) و مسئولیت (Responsibility) دو کلمه‌ی کلیدی در کوچینگ هستند.

کوچینگ را شراکتی با مراجعین (رجوع کننده / ارباب رجوع / کلاینت) تعریف می کند که طی فرآیندی خلاق و تامل برانگیز، آنها را ترغیب می کند تا از استعدادهای نهان حرفه ای و شخصی خود، بیشترین استفاده را ببرند. در واقع کوچینگ یک گفتگوی آگاهانه به منظور کمک کردن و توانمند کردن یک فرد یا یک گروه، در یافتن راه حل های صحیح و موثر توسط خودشان، برای رفع مشکلاتشان و در جهت بهبود عملکرد و در نتیجه رسیدن به اهدافشان، است.

هدف کوچینگ

هدف کوچینگ از میان بردن فاصله بین توانایی های بالقوه افراد و عملکردشان است. کوچینگ، خودآگاهی فرد را ارتقاء می دهد و باعث می شود ضمن تسهیل شدن روندهای یادگیری، توسعه و عملکرد؛ افراد دیدگاه ها و رفتارهای خود را نیز تغییر و بهبود دهند.

فلسفه کوچینگ

فلسفه کوچینگ بر تحول و تغییر است. به عبارت دیگر، فلسفه کوچینگ تبدیل شناخت به آگاهی و در نهایت خلق عملی مؤثر است. هم‌چنین در آن باوری هست که بر قدرت فکر و خلاقیت انسان‌ها تأکید فراوان دارد. لذا کوچ‌ها با همراهی مراجع، فرد را به کشف نسخه منحصربه‌فرد خود دعوت می‌کنند.

مزایای کوچینگ

کوچینگ حرفه‌ای مزایای بسیار شگفت‌انگیزی به همراه دارد، از آن جمله می‌توان به ایجاد دیدگاه‌های تازه نسبت به چالش‌ها، افزایش مهارت‌های تصمیم‌گیری، افزایش اعتماد به نفس و اثربخشی بیشتر و … اشاره کرد.

برخی از مهمترین مزایای کوچینگ یا مربیگری و استفاده از کوچ یا مربی به شرح زیر است:

  •  کشف نیازها، انگیزه ها، خواسته‎ ها و مهارت ها به منظور کمک به ایجاد یک تغییر پایدار در مراجع.
  •  طرح پرسش های موثر و قدرتمند برای کشف ظرفیت های شخصی و شناسایی راه حل ها و اقدامات مورد انتظار.
  •  استخراج لایه های درونی، اهداف و رویاهای فراموش شده در اثر همراهی، مشاهده و گوش دادن فعال.
  •  هم فکری با مراجعه کننده در اولویت بندی اهداف و ارزیابی پیشرفت در دستیابی به اهداف تعیین شده.
  •  ایجاد و ارائه دیدگاه بهتر و واضح تر از مسیری که در آن قرار دارید.
  •  خودداری از قضاوت و احترام به نظرات، سبک زندگی و آرمان های مراجعه کننده.
  •  اطمینان از تدوین نقشه راه استراتژیک مناسب برای مراجع.
  •  تشویق مراجع به بهبود مستمر.

کوچ کیست؟

کوچ (Coach) کسی است که با دانش‌آموزان یا بزرگسالان کار می‌کند تا آ‌ن‌ها را برای انواع فعالیت‌ها، از ورزش‌های تفریحی یا حرفه‌ای گرفته تا توسعه‌ مهارت‌های فردی برای رسیدن به اهداف زندگی و شغلی آماده کند. کوچ یک تسهیلگر است و می تواند شما را از مسیر اصلی به مسیری که هدف خود می دانید، هدایت کند و باعث می شود تا کیفیت زندگی خود را افزایش دهید.

یک کوچ نیازی ندارد در همه زمینه ها تخصص داشته باشد و تخصص کسب کند، او تنها باید متخصص کوچینگ باشد و در این حوزه از دانش و تجربه کافی برخوردار باشد.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

Call Now Button