چرا مدیران امروز باید کوچ باشند؟
کوچینگ مدیران، بین اهداف سازمانی و شخصی رهبران توازن ایجاد میکند و همین موضوع منجر به رشد و پیشرفت کسبوکار میشود. هدف اصلی از کوچینگ مدیریت تغییر شیوۀ برقراری ارتباط مدیران با کارمندانشان است. این نوع کوچینگ روی مهارتها، اهداف و همچنین ویژگیهایی فردی تمرکز دارد. از جمله:
- اعتماد به نفس
- تعاملات اجتماعی
همچنین فرایند کوچینگ، پتانسیل رهبران را در موارد زیر بهبود میبخشد:
- رشد دائمی و یادگیری مباحث توسعه شخصی
- هدفگذاری هوشمندانهتر
- دستیابی سریع به اهداف
- تصمیمگیری بهتر
- بهبود روابط
مربیگری در کسب و کار
مربیگری در کسبوکار به معنی آزادسازی و استفاده از تواناهاییها ذاتی کارکنان برای دست یافتن به اهداف شرکت یا سازمان است. به عبارت دیگر، کوچینگ به کارکنان کمک میکند تا با استفاده از استعداد باالقوه خود به موفقیت برسند. کوچ نیز فردی است که تلاش میکند تا با برانگیختن آگاهی به افراد سازمان، درباره دانستهها و تواناییهایشان و همچنین ایجاد حس مسئولیتپذیری در آنها، مسیر رسیدن به اهداف در یک سازمان را هموار کند.
منتور و منتورینگ
بسیاری منتورینگ را با کوچینگ اشتباه می گیرند، در حالی که این دو با هم متفاوت هستند. اما منتور کیست و چه کارایی دارد؟ منتور یک فرد با تجربه و صاحب دانش است که در حوزه تخصصی خود پیشرفت کرده و دستاوردهای بزرگی کسب کرده است.
امروزه در اکوسیستم استارتاپی، اصطلاح منتورینگ بیشتر برای حمایت از کارکنانی به کار میرود که بهتازگی در یک سازمان استخدام شدهاند و میخواهند مهارتهای خود را ارتقا دهند. علاوه بر این، هر کارمند در سازمان میتواند نقش یک منتور را برای افراد زیردست و تازهکار سازمان داشته باشند.
تفاوت کوچینگ و منتورینگ
تفاوت این دو را در هدف آنها و فعالیتهایی است که یک کوچ یا منتور در یک سازمان انجام میدهد.
بهطور خلاصه، در مربیگری کسبوکار، به افراد کمک میشود از درون خود راهحلهایی برای چالشهایشان پیدا کنند.
اما در منتورینگ بیشتر تلاش میشود تا منتور تجربه اندوخته خود را که حاصل سالها فعالیت در یک زمینه است، به افراد تازهکار یا کمتجربه تر منتقل کند.
چرا مدیران نیاز به فراگیری کوچینگ دارند؟
روشهای سنتی در عصر حاضر برای بهبود و پیشرفت کسبوکار به خوبی کارایی ندارد. به همین دلیل نیاز است که سراغ روشهای نوین برویم. اهمیت ایفای نقش مدیر به عنوان مربی در سازمان همین جا مشخص میشود. از جمله روشهای رهبری کارمندان که باعث افزایش انگیزه، یادگیری و بسیاری فواید دیگر میشود، کوچینگ است.
مزایای کوچ شدن مدیران
- توسعه مهارتهای مدیریت
- توسعه فردی
- انعطافپذیری
- بهبود مهارتهای ارتباطی
- مدیریت تعارضات
- ایجاد تعادل بین کار و زندگی
تبدیل مدیر به کوچ
کوچینگ یکی از مهارتهای ضروری همه مدیران است. رهبران باید مهارتهایی خود را به کارکنان منتقل کنند تا در محیط کسب و کار فضای مناسبی برای تعامل ایجاد شود. کوچینگ مدیران به دنبال توسعه خلاقیت رهبران است. رهبران نیز باید بعد از دوره کوچینگ، تیمشان را تشویق کنند و رویکرد خلاقانهتری برای حل مسئله داشته باشند.
تفکر خلاق و تطبیقپذیر، زیربنای توسعه کسبوکار در دنیای مدرن است. مدیرانی که به کوچ تبدیل شده باشند، این ویژگی را در تیم خود محقق میکنند.
مهارت کوچینگ مدیران
چند مهارت ضروری کوچینگ برای مدیران وجود دارد که می توان با استفاده از آنها به اعضای تیم، انگیزه رشد و پیشرفت داد. این مهارتها عبارتند از:
گوش دادن فعال
گوش دادن فعال، توانایی گوش دادن با توجه کامل به حرفهای طرف مقابل است. وقتی در حال کوچینگ هستید، میتوانید از این مهارت استفاده کنید تا رابطه خود با مدیر را بهبود بخشیده و گفتگوی پرباری داشته باشید.
همدلی
همدلی عبارت است از توانایی درک احساسات طرف مقابل. این مهارت، بخش مهمی از برقراری رابطه موثر با مدیران و کارکنان است. به این ترتیب، مدیر به شما اعتماد کرده و به راهنماییهایتان گوش میدهد.
تطبیق پذیری
تطبیق پذیری توانایی پذیرش و مدیریت تغییر است. مدیران با استفاده از این مهارت میتوانند چالشهای جدید را قبول کرده و مشکلات را حل کنند.
برقراری ارتباط
ارتباط برقرار کردن، یکی از مهارتهای مهمی است که برای موفقیت کوچ و مدیر، هر دو لازم است. کوچ میتواند با برقراری ارتباط کلامی و غیرکلامی، خودش را به مدیر نزدیک کند و بهترین نتیجه را از فرآیند کوچینگ بگیرد.
مهارتهای بازخورد
باز خورد گرفتن موثر از مدیر، به کوچ کمک میکند به اهدافش برسد. گرفتن بازخوردهای سازنده و به کار بردن صحیح آنها، تاثیر مهمی در موفقیت مدیران دارد.
مثبت اندیشی
مثبت بودن و مثبت فکر کردن، توانایی تمرکز بر جنبههای مثبت یک موقعیت است. وقتی کوچ جنبههای مثبت را به مدیر نشان دهد، انگیزه او برای رسیدن به موفقیت را بیشتر کرده و چشمانداز امیدوارکنندهای را به او نشان میدهد.
مهارت تعیین هدف
تعیین اهداف موثر، به کوچ کمک میکند به راحتی به اهداف خاصش برسد. مدیران هم با تعیین اهداف واقعی و درست، بهتر میتوانند به اهداف کسبوکار خود برسند.
انگیزه دادن
انگیزه دادن به مدیر کمک میکند بهتر تیم خود را به سمت اهدافش پیش ببرد. با کمک مهارتهای انگیزشی، میتوانید فرآیند کوچینگ مدیر را به موفقیت به سرمنزل برسانید.
حل مساله
مهارتهای حل مساله، کمک میکنند، برنامههای کوچینگ به طور موثر پیش بروند و استراتژیهای مناسبی برای تیم خود پیاده کنند. کوچ و مدیر هر دو با استفاده از مهارت حل مساله میتوانند به راهحلهای موثر و مفید دست پیدا کنند.