۰۹۰۱۶۳۱۱۸۷۰

چگونه یک فرهنگ تحول دیجیتال ایجاد کنیم؟

فرهنگ دیجیتال به عنوان شکل جدیدی از فرهنگ تعریف می شود که در آن فرهنگ بشریت، دیجیتالی می شود و به شکل جدیدی تبدیل می شود. فرهنگ دیجیتال مجموعه ای از سبک زندگی و عادات ایجاد شده توسط نوآوری های ناشی از عصری است که انسان ها در آن زندگی می کنند و فناوری جایگاه بیشتری در زندگی روزمره دارد. تحول دیجیتال فقط مربوط به فناوری‌های دیجیتال موجود نیست، بلکه در مورد انعطاف‌پذیری و سازگاری شرکت و کارمندان آن برای استفاده بهینه از این فنآوری است. در واقع بیشتر به چابکی سازمانی متمرکز است.

این یعنی فرهنگ سازمان در تحول دیجیتال کسب‌وکارها نقشی اساسی دارد. درواقع فرهنگ است که باعث پذیرش فناوری می‌شود و توانایی نوآوری بستگی به مقاومت آن فرهنگ سازمانی دارد. قبل از پرداختن به فرهنگ تحول دیجیتال می بایست عناصر اصلی آن را شناخت و اساسا باید بدانیم که برای ایجاد یک فرهنگ دیجیتال به چه ابزارهایی نیاز داریم.  همچنین باید دانست که عناصر اصلی تحول فرهنگ دیجیتال با نیازمندی های تحول دیجیتال شبیه است و عامل کلیدی این تحول متمرکز به چند موضوع است. از جمله:

  • استراتژی
  • ساختارها
  • افراد

تحول فرهنگ دیجیتال چه زمانی موفق خواهد بود؟

زمانی با موفقیت اجرا خواهد شد که فرهنگ به مثابه جزئی استراتژیک در سازمان نگریسته شود. در استراتژی دیجیتال، چشم انداز فرهنگ سازمانی نیز مورد توجه قرار گرفته و اصول رفتاری ارائه شود.

بر اساس یک مطالعه، 80 درصد شرکت های پیشرو در تحول دیجیتال از استراتژی دیجیتال شفاف برخوردار هستند، این در حالی است که تنها 40 درصد از سازمان های نه چندان موفق در این گذار سازمانی، از استراتژی برخوردارند.

اهمیت ساختار سازمانی در تحول فرهنگ دیجیتال

سازمان های پیشرو در تحول دیجیتال، ساختارهای سازمانی نظیر «واحد کسب و کار دیجیتال» ایجاد می کنند. فضای یادگیری امن را برای کارکنان می سازند و زمین بازی به منظور آزمون نقش ها، فرایندها و فناوری های جدید را پیش از بهره گیری از آنها در گستره سازمان فراهم می کنند.

چرا نباید به فنآوری تمرکز داشت؟

فناوری صرفاً یک توانمند ساز جهت بهره گیری از پتانسیل های انسانی است. پیشگامان تحول دیجیتال، کارکنان و فرهنگی مبتنی بر اعتماد را در مرکز تحول قرار می دهند و کارکنان را به رویکرد «آزمون و یادگیری» مجهز می کنند.

اهمیت تعهد و مشارکت مدیران ارشد

80 درصد پیشگامان در تحول دیجیتال اعلام کرده اند که مدیر عامل آنها نقش مهمی در تحول فرهنگ ایفا کرده است. این در حالی است که تنها 10 درصد از سازمان های نه چندان موفق از چنین حمایتی برخوردار بوده اند. سازمان ها نیازمند یک حامی مشخص در سطح ارشد سازمان برای تحول فرهنگ هستند.

نکته: نباید فراموش کرد تحول فرهنگ سازمانی متناسب با نیازمندهای دنیای دیجیتال اگر چه امری ضروری است؛ اما نمی توان آن را با سرعت انجام داد. این فرایند نیازمند زمان، منابع و مهمتر از همه تعهد مدیر ارشد است.

چالشهای ایجاد فرهنگ تحول دیجیتال

ایجاد تغییرات اساسی در هر سازمانی چالش ها و مشکلات مختلفی را به وجود می آورد. این امر در مورد تحول دیجیتال نیز وجود دارد و اگر این تحول به آرامی و پیوسته اتفاق نیافتد، ممکن است برای سازمان ها چالش هایی زیادی به وجود آورد. رایج ترین چالش های تحول دیجیتال عبارتند از:

  • فقدان استراتژی مدیریت تحول سازمانی
  • عدم وجود تخصص
  • تکامل مستمر نیازهای مشتری
  • مقاومت درونی در برابر تحول
  • نگرانی های امنیتی
  • محدودیت های بودجه ای
  • نرم افزارها و فناوری پیچیده
  • پذیرش ابزارها و فرآیندهای جدید
  • تغییر نیازهای مشتری
  • ذهنیت فرهنگی

سازمان هایی که دارای سیستم های قدیمی و فرآیندهای دستی هستند اغلب ذهنیت سنتی دارند. در این سازمان ها همه چیز به آرامی تغییر می کند، به اتوماسیون با تحقیر نگاه می کنند و استفاده از فناوری های جدید برایشان دشوار است. بزرگ ترین چالش تحول دیجیتال، یک چالش فرهنگی است. همه افراد، از مدیریت گرفته تا کارمندان جدید، باید با هم، هم عقیده باشند. همه باید آماده ایجاد تغییرات بزرگ در زندگی روزمره خود باشند و از یادگیری چیزهای جدید نترسند.

نقش منابع انسانی در پروژه تحول دیجیتال

منابع انسانی می‌تواند تغییرات اساسی را از طریق روش‌های مختلفی آغاز کند، مانند دعوت از سخنرانان الهام‌بخش، افزایش شفافیت در مورد اهداف اصلی کسب‌وکار و جایگاه فعلی، و دعوت از بازخورد کارکنان.

منابع انسانی همچنین می‌تواند یک سیستم پاداش برای کارکنانی که از تلاش‌های تحول دیجیتال در تیم‌ها و بخش‌های خود حمایت می‌کنند، پیاده‌سازی کند. شما باید یک تاکتیک کارآمد را برای سازمان و نیازهای فعلی خود شناسایی کنید.

 

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

Call Now Button