۰۹۰۱۶۳۱۱۸۷۰

کوچ حرفه ای کیست؟!

کوچ Coach یک کلمه انگلیسی به معنی مربی است و به مربیگری یک شغل یا چندین شغل مختلف می پردازد. فرایند کوچینگ از وظایف کوچ به شمار می رود، جایگاه کوچ در دنیای پر رقابت کسب و کار از اهمیت و ارزش ویژه ای برخوردار است.

هدف کوچ آموزش دادن و یا تعیین تکلیف برای مدیران و صاحبان مشاغل نیست، بلکه وظیفه کوچ حرفه ای جهت دهی به سازمان و کسب و کار در مسیر صحیح از طریق تکنیک های ایجاد سوال و … است. در واقع یک کوچ موجب می شود تا دارندگان مشاغل مختلف برای رشد و پیشرفت به یادگیری و گسترش دیدگاه خود نسبت به شرایط بازار کار بپردازند.

وظیفه کوچ این است که به افزایش سطح آگاهی و مسئولیت پذیری برای رشد و توسعه کمک کند. به عبارتی نقش تسهیل گر در روابط را برعهده دارد و می کوشد با ایجاد سوالات باز که بحث برانگیز هستند به افزایش خودآگاهی و ارتقاء مشاغل کمک کند.

کوچینگ چیست؟

همان طور که اشاره شد کوچینگ (Coaching) به معنی مربیگری است، افرادی که دارای چندین شغل موفق بوده و تجربه خوبی در بازار کار دارند و افرادی که از دوره کوچینگ استفاده کرده اند، می توانند در این زمینه به فعالیت بپردازند. کوچینگ به معنی فعال کردن انرژی پتانسیل و توانمندی های موجود در انسانها برای هر کسب و کار است.

کوچینگ فرایندی است که حول دو محور آگاهی (Awareness) و مسئولیت (Responsibility) جریان دارد. فرایند کوچینگ که توسط کوچ اجرا می شود، به کوچی (Coachee) کمک کند تا نسبت به داشته ها و نداشته های خود آگاهی کامل پیدا کند، علاوه براین مسئولیت رشد و توسعه عملکرد مطلوب و تاثیرگذار خود را نیز برعهده دارد.

در حقیقت کوچینگ (Coaching) یک رابطه پشتیبانی میان کوچ (مربی) و مراجع (مراجعه کننده به کوچ) است که به مشاغل مختلف کمک می کند تا راه ایده‌آل خودشان برای رسیدن به هدف را پیدا کنند. کوچینگ عملکردی است که به برانگیختن مراجع به اندیشیدن و افکاران خلاقانه برای شکوفا سازی توانمندی ها کمک می کند.

کاربرد کوچ حرفه ای

هر شخصی در هر نقطه از زندگی می تواند تقش یک مدیر کوچ را اجرا نماید. سه مورد زیر مثال های کوچکی از این حرفه است. این اشخاص با جای دادن خود در نقش یک مربی کسب و کار موفق و بهره گیری از طرز فکر او می توانند در آینده اطرافیان خود تاثیر گذار باشند.

  • مدیر یک مجموعه می‌ تواند در ارتباط با کارمندانش نقش یک کوچ را داشته باشد.
  • معلم در مقابل شاگردانش و یا یک استاد در برابر دانشجوها می تواند با روش کوچینگ مطالب را آموزش دهد.
  • والدین و یا سرپرست کودکان در هنگام صحبت با فرزندان از روش والد_کوچ استفاده کنند

مزایای استفاده از کوچ حرفه ای

چون مربی کسب و کار تمام راه موفقیت را از طی کرده است به ایجاد موارد زیر در مدیران کسب و کار کمک می کند:

  • ایجاد اعتماد به نفس در مدیران
  • گسترش ارتباط
  • نحوه ارتباط گیری
  • آموزش رهبری کردن یک تیم
  • آموزش ارتباط با افراد مختلف
  • ترسیم نقشه راه
  • ایجاد چشم انداز از آینده (چه درصورت موفق شدن و چه در صورت شکست خوردن)
  • ایجاد و آموزش مهارت مدیریت بحران در فرد

ویژگی‌ کوچ حرفه ای

یک مربی موفق می بایست چهار ویژگی زیر را دارا باشد تا در مسیر موفقیت همراه مدیران نوپا و کم تجربه باشد. از این جمله اشتباه برداشت نشود که مدیران با سابقه نیازی به راهنمایی مربی کسب و کار ندارد‌. لزوما افرادی که چندین سال مدیر هستند دلیلی ندارد تا با دانش روز و قوانین بازار آشنایی کامل داشته باشد. داشتن این اطلاعات وظیفه یک مربی است:

توانایی اولویت بندی خطرات

یک بیزینس کوچ حرفه ای با دسته بندی خطرات و زمان احتمالی فرا رسیدن آن ها استرس وافری را از میان بر می دارد. چرا که افراد می دانند چه زمانی نیاز به رفع خطر است

توانایی برقراری ارتباط با همه اقشار جامعه

یک مدیر موفق باید بتواند با تمام مردم ارتباط داشته باشد، نیازهای آن ها را شناسایی کند و سعی در رفع آن داشته باشد.

مهارت القا کننده اعتماد به نفس

گاهی اوقات مدیران و اعضای یک تیم به دلیل عدم وجود اعتماد به نقس جهت ادامه و تحمل سختی ها، کسب و کار نوپای خود را رها می کنند. یک بیزنس کوچ حرفه ای باید بتواند همواره از تحلیل توان و خودباوری این افراد جلوگیری نماید.

مهارت ترسیم گام ها

رسیدن به موفقیت یک شبه امکان پذیر نیست و باید تمام پله های این راه را گام به گام طی کنید. افرادی که با دید اشتباهی شروع به تاسیس بیزنس کرده اند در این مسیر شکست می خوردند؛ اما هنگامی که یک فرد تمام طول مسیر، اهداف و سختی های این راه را بلد باشد امکان سربلند شدن دوچندان می شود.

کوچینگ مناسب چه افرادی است؟

آموزش های کوچینک برای بعضی افراد مناسب است و برای برخی کاربرد ندارد. گروهی از افراد جامعه در نقش دانای کل به فعالیت می پردازند بی آنکه تلاشی برای یادگیری و بهبود عملکرد خود انجام دهند. در این میان افرادی نیز ناامید از رشد و پیشرفت هستند و در ضمیر ناخودآگاه خود مقاومت شدیدی نسبت به ثروت آفرینی و رشد و پیشرفت دارند. دوره کوچینگ مناسب این افراد نیست زیرا وظیفه دوره آموزش کوچینگ، رفع موانع و اختلالات ناخودآگاه اشخاص در برابر کسب درآمد نیست.

پس آموزش های کوچینگ مناسب چه کسانی است…؟ در پاسخ به این سوال باید بگوییم، این دوره آموزشی صرفا مناسب کسانی است که آمادگی پیشرفت شغلی و رشد و توسعه مهارت ها و توانایی های فردی خود را با ایده های خلاقانه دارند.

این افراد خواهان پیشرفت هستند و در عمق افکار خود آمادگی پذیرش ثروت را دارند. بنابراین بستر مناسب برای استفاده از تکنیک های کوچینگ جهت پیشرفت کسب و کار خود و مشاغل سایر فعالان بازار و کارآفرینان را فراهم می کنند.

 

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

Call Now Button