بازاریابی چیست و چه هدفی دارد؟
بازاریابی به فعالیت هایی اطلاق می شود که یک شرکت برای ترویج خرید یا فروش یک محصول یا خدمات انجام می دهد. بازاریابی شامل تبلیغات، فروش و ارائه محصولات به مصرف کنندگان یا سایر مشاغل است. برخی از بازاریابی ها توسط شرکت های وابسته به نمایندگی از یک شرکت انجام می شود.
متخصصانی که در بخش بازاریابی و تبلیغات یک شرکت کار می کنند، به دنبال جلب توجه مخاطبان بالقوه کلیدی از طریق تبلیغات هستند. تبلیغات مخاطبان خاصی را هدف قرار می دهد.
- بازاریابی به تمام فعالیت هایی اطلاق می شود که یک شرکت برای تبلیغ و فروش محصولات یا خدمات به مصرف کنندگان انجام می دهد.
- بازاریابی از «آمیخته بازاریابی» استفاده میکند که به چهارp (محصول، قیمت، مکان و تبلیغ) نیز معروف است.
- بازاریابی حول محور تکنیک های بازاریابی سنتی از جمله تلویزیون، رادیو، پست و استراتژی های دهان به دهان متمرکز بود.
- اگرچه بازاریابی سنتی هنوز رایج است، بازاریابی دیجیتال اکنون به شرکتها اجازه میدهد تا در خبرنامه، رسانههای اجتماعی مشارکت کنند.
- بازاریابی در هسته خود به دنبال دریافت یک محصول یا خدمات، شناسایی مشتریان ایده آل خود و جلب توجه مشتریان به محصول یا خدمات موجود است.
هدف بازاریابی
بازاریابی به عنوان یک رشته شامل تمام اقداماتی است که یک شرکت برای جذب مشتریان و حفظ روابط با آنها انجام می دهد. شبکهسازی با مشتریان بالقوه نیز بخشی از کار است. در ابتدایی ترین سطح، بازاریابی به دنبال تطبیق محصولات و خدمات یک شرکت با مشتریانی است که می خواهند به آن محصولات دسترسی داشته باشند. تطبیق محصولات با مشتریان در نهایت سودآوری را تضمین می کند.
4 P بازاریابی چیست؟
4p ها یک marketing mix معمولی را تشکیل میدهند که شامل قیمت، محصول، تبلیغات و مکان است. با این حال، امروزه marketing mix به طور فزایندهای شامل چند p دیگر مانند بسته بندی، موقعیت یابی، افراد و حتی سیاست به عنوان عناصر ترکیبی حیاتی میشود.
محصول، قیمت، مکان و تبلیغ چهار P بازاریابی هستند. چهار P در مجموع ترکیب ضروری یک شرکت برای بازاریابی یک محصول یا خدمات را تشکیل می دهند. نیل بوردن ایده آمیخته بازاریابی و مفهوم چهار P را در دهه 1950 رایج کرد.
تولید – محصول
محصول به کالا یا مواردی اشاره دارد که کسب و کار قصد دارد به مشتریان ارائه دهد. محصول باید به دنبال رفع غیبت در بازار یا برآورده کردن تقاضای مصرف کننده برای مقدار بیشتری از محصول موجود باشد. قبل از اینکه بازاریابان بتوانند کمپین مناسبی را آماده کنند، باید بدانند چه محصولی فروخته می شود، چگونه از رقبای خود متمایز است، آیا محصول را می توان با یک محصول یا خط محصول ثانویه نیز جفت کرد و آیا محصولات جایگزین در بازار وجود دارد یا خیر. .
قیمت
قیمت به این اشاره دارد که شرکت چقدر محصول را به فروش می رساند. هنگام تعیین قیمت، شرکت ها باید قیمت تمام شده واحد، هزینه های بازاریابی و هزینه های توزیع را در نظر بگیرند. شرکت ها همچنین باید قیمت محصولات رقیب در بازار را در نظر بگیرند و اینکه آیا قیمت پیشنهادی آنها برای ارائه یک جایگزین معقول برای مصرف کنندگان کافی است یا خیر.
محل
مکان به توزیع محصول اشاره دارد. ملاحظات کلیدی شامل این است که آیا شرکت محصول را از طریق یک فروشگاه فیزیکی، آنلاین یا از طریق هر دو کانال توزیع به فروش خواهد رساند. وقتی در ویترین فروشگاه فروخته میشود، چه نوع محصول فیزیکی در آن قرار میگیرد؟ هنگامی که به صورت آنلاین فروخته می شود، چه نوع محصول دیجیتالی قرار می گیرد؟
ترویج
Promotion، چهارمین P، کمپین ارتباطات بازاریابی یکپارچه است. پروموشن شامل انواع فعالیت ها مانند تبلیغات، فروش، تبلیغات فروش، روابط عمومی و بازاریابی مستقیم است.
پروموشن از لحاظ لغوی به معنای ترویج و پیشبرد است. پروموشن یک روش تبلیغاتی و بازاریابی ست تا شما بتوانید محصولات و خدمات خود را به افراد و مشتریان معرفی کنید. اجرای پروموشن با روش های گوناگونی انجام می شود که در تمام این روش ها از جدیدترین و خلاقانه ترین روش های تبلیغات استفاده می شود.
تبلیغات بسته به اینکه محصول در چه مرحله ای از چرخه عمر محصول قرار دارد متفاوت است. بازاریابان می دانند که مصرف کنندگان قیمت و توزیع محصول را با کیفیت آن مرتبط می دانند و آنها این را در هنگام طراحی استراتژی بازاریابی کلی در نظر می گیرند.
انواع استراتژی های بازاریابی
بازاریابی مجموعه ای فوق العاده گسترده و متنوع از استراتژی ها است. این صنعت هر لحظه در حال تکامل است و استراتژی های زیر ممکن است برای برخی از شرکت ها نسبت به سایرین مناسب تر باشد.
استراتژی های بازاریابی سنتی
قبل از فناوری و اینترنت، بازاریابی سنتی اولین راهی بود که شرکت ها کالاهای خود را برای مشتریان بازاریابی می کردند. انواع اصلی استراتژی های بازاریابی سنتی عبارتند از:
بازاریابی در فضای باز: این امر مستلزم نمایش عمومی تبلیغات خارج از خانه مصرف کننده است. این شامل بیلبوردها، تبلیغات چاپ شده روی نیمکت ها، برچسب روی وسایل نقلیه یا تبلیغات در حمل و نقل عمومی است.
بازاریابی چاپی: بازاریابی چاپی نوعی تبلیغات است که از مواد چاپی فیزیکی برای تبلیغ محصولات یا خدمات استفاده می کند. این می تواند شامل مواردی مانند چاپ روبان، ساک دستی آماده، جعبه آماده، بروشور، تراکت، پوستر و حتی کارت ویزیت و بگ پارچه ای باشد. بازاریابی چاپی می تواند راهی موثر برای دستیابی به مشتریان بالقوه باشد، زیرا به شما امکان می دهد اطلاعات ملموسی درباره شرکت یا محصول خود در اختیار آن ها قرار دهید.
بازاریابی مستقیم: بازاریابی مستقیم (به انگلیسی: Direct Marketing) یکی از انواع بازاریابی است که در آن، فرایندهای مربوط به بازاریابی و ارتباط با مشتریان، به جای اینکه به صورت انبوه انجام شود، صرفاً برای مشتریان بالقوه یا بالفعل که هویت و تعداد و مشخصات آنها تا حد زیادی مشخص است، طراحی و اجرا میشود
بازاریابی الکترونیکی: این مستلزم استفاده از تلویزیون و رادیو برای تبلیغات است. با وجود دورههای کوتاه محتوای دیجیتال، یک شرکت میتواند اطلاعاتی را از طریق رسانههای دیداری یا شنیداری به مشتری منتقل کند که ممکن است توجه بیننده را بهتر از فرم چاپی جلب کند.
بازاریابی رویدادی: این مستلزم تلاش برای جمع آوری مشتریان بالقوه در یک مکان خاص برای فرصت صحبت با آنها در مورد محصولات یا نمایش محصولات است. این شامل کنفرانس ها، نمایشگاه های تجاری، سمینارها، نمایشگاه های جاده ای یا رویدادهای خصوصی است.
بازاریابی دیجیتال
صنعت بازاریابی با معرفی دیجیتال مارکتینگ برای همیشه تغییر کرده است. از روزهای اولیه تبلیغات پاپآپ تا مکانهای هدفمند بر اساس سابقه مشاهده، اکنون روشهای نوآورانهای وجود دارد که شرکتها میتوانند از طریق بازاریابی دیجیتال به مشتریان دسترسی پیدا کنند.
بازاریابی موتورهای جستجو: این مستلزم آن است که شرکتها تلاش کنند ترافیک جستجو را از دو طریق افزایش دهند. اولاً، شرکت ها می توانند برای قرار دادن در صفحات نتیجه به موتورهای جستجو مانند گوگل ادز پول پرداخت کنند. دوم، شرکتها میتوانند بر تکنیکهای بهینهسازی موتور جستجو (SEO) تأکید کنند تا بهطور ارگانیک در نتایج جستجو قرار گیرند.
بازاریابی ایمیلی: این امر مستلزم آن است که شرکت ها آدرس ایمیل مشتریان را به دست آورند و پیام ها یا خبرنامه ها را توزیع کنند. این پیامها میتوانند شامل کوپنها، فرصتهای تخفیف یا اطلاعیه قبلی درباره فروشهای آتی باشند.
بازاریابی رسانه های اجتماعی: این مستلزم ایجاد حضور آنلاین در پلتفرم های رسانه های اجتماعی خاص است. مانند بازاریابی موتورهای جستجو، شرکت ها می توانند تبلیغات پولی را برای دور زدن الگوریتم ها قرار دهند و شانس بیشتری برای دیده شدن توسط بینندگان به دست آورند. در غیر این صورت، یک شرکت میتواند با ارسال محتوا، تعامل با فالوورها، یا آپلود رسانههایی مانند عکسها و ویدیوها، به رشد ارگانیک بپردازد.
بازاریابی وابسته: این مستلزم استفاده از تبلیغات شخص ثالث برای جلب علاقه مشتری است. اغلب، شرکت وابسته ای که از فروش کمیسیون دریافت می کند، بازاریابی وابسته را انجام می دهد زیرا شخص ثالث انگیزه دارد تا برای کالایی که محصول اصلی خودش نیست، فروش را انجام دهد.
بازاریابی محتوا: بازاریابی محتوا (به انگلیسی: Content Marketing ) در واقع نوعی از بازاریابی درونگرا (Inbound Marketing) است که به فرایند تولید و به اشتراکگذاری محتوایی که باعث حفظ مشتریان قبلی و بدست آوردن مشتریان جدید میپردازد. این امر مستلزم ایجاد محتوا، اعم از کتاب الکترونیکی، اینفوگرافیک، سمینارهای ویدیویی یا سایر محتوای قابل دانلود است.
مزایای بازاریابی
استراتژی های بازاریابی به خوبی تعریف شده می تواند از راه های مختلفی برای یک شرکت مفید باشد. توسعه استراتژی مناسب یا اجرای طرح ممکن است چالش برانگیز باشد. هنگامی که بازاریابی به خوبی انجام شود، می تواند نتایج زیر را به همراه داشته باشد. برخی از مزایای بازیاریابی عبارتند از:
- افزایش اطلاعات و آگاهیها در مورد برند
- ایجاد بازدید بیشتر
- بهبود رتبهبندی در موتورهای جستجو
- افزایش نرخ تبدیل مخاطب به مشتری
- افزایش رضایت مشتری
- افزایش مشتریهای وفادار برای برند شما
- افزایش اعتبار برند
- مقرون به صرفه بودن
- بدست آوردن اطلاعات از بازار و مشتریان
- رهبری فکر مشتریان