نگاهی به تجزیه و تحلیل SWOT

تحلیل SWOT یا تحلیل اس‌دبلیواوتی، چارچوبی برای شناسایی و تحلیل نقاط قوت، ضعف، فرصت ها و تهدیدهای سازمان است. این کلمات مخفف SWOT را تشکیل می دهند.

SWOT مخفف چیست؟
  • نقاط قوت (Strengths)؛
  • نقاط ضعف (Weaknesses)؛
  • فرصت‌ها (Opportunities)؛
  • تهدیدات (Threats).

هدف اصلی تجزیه و تحلیل SWOT افزایش آگاهی از عواملی است که در تصمیم گیری تجاری یا ایجاد یک استراتژی تجاری نقش دارند. برای انجام این کار، SWOT محیط داخلی و خارجی و عواملی را که می‌توانند بر دوام یک تصمیم تأثیر بگذارند، تجزیه و تحلیل می‌کند.

کسب‌وکارها معمولاً از تجزیه و تحلیل SWOT استفاده می‌کنند، اما سازمان‌های غیرانتفاعی و تا حدی افراد نیز از آن برای ارزیابی شخصی استفاده می‌کنند. SWOT همچنین برای ارزیابی ابتکارات، محصولات یا پروژه ها استفاده می شود. به عنوان مثال، CIOها می توانند از SWOT برای کمک به ایجاد یک الگوی برنامه ریزی استراتژیک کسب و کار یا انجام یک تحلیل رقابتی استفاده کنند.

چارچوب SWOT به آلبرت هامفری نسبت داده می شود که این رویکرد را در دهه های 1960 و 1970 در موسسه تحقیقاتی استنفورد آزمایش کرد. تجزیه و تحلیل SWOT در ابتدا برای تجارت و بر اساس داده های 500 شرکت Fortune توسعه داده شد. این موضوع توسط سازمان ها در انواع مختلف به عنوان کمک طوفان فکری برای تصمیم گیری های تجاری پذیرفته شده است.

عناصر تحلیل SWOT

همانطور که از نام آن مشخص است، یک تحلیل SWOT چهار عنصر را بررسی می کند:

  • ویژگی‌ها و منابع داخلی که از یک نتیجه موفق پشتیبانی می‌کنند، مانند خط تولید متنوع، مشتریان وفادار یا خدمات مشتری قوی.
  • عوامل داخلی و منابعی که دستیابی به موفقیت را دشوارتر می کنند، مانند نام تجاری ضعیف، بدهی بیش از حد، کارکنان یا آموزش ناکافی.
  • عوامل خارجی که سازمان می تواند از آنها سرمایه گذاری کند یا از آنها استفاده کند، مانند تعرفه های صادراتی مطلوب، مشوق های مالیاتی یا فناوری های جدید توانمند.
  • عوامل خارجی که می توانند موفقیت واحد تجاری را به خطر بیندازند، مانند افزایش رقابت، تضعیف تقاضا یا زنجیره تامین نامشخص.

ماتریس SWOT اغلب برای سازماندهی موارد شناسایی شده در هر یک از این چهار عنصر استفاده می شود. ماتریس معمولاً مربعی است که به چهار ربع تقسیم می شود که هر ربع نشان دهنده یکی از عناصر خاص است. تصمیم گیرندگان نقاط قوت خاص را در ربع اول، نقاط ضعف در ربع بعدی، سپس فرصت ها و در نهایت تهدیدها را شناسایی و فهرست می کنند.

سازمان ها یا افرادی که تجزیه و تحلیل SWOT را انجام می دهند می توانند از الگوهای مختلف تجزیه و تحلیل SWOT استفاده کنند. این الگوها معمولاً تغییراتی از ماتریس SWOT چهار ربعی استاندارد هستند.

نحوه انجام تحلیل SWOT

تجزیه و تحلیل SWOT عموماً از تصمیم گیرندگان می خواهد که ابتدا هدفی را که امیدوارند برای کسب و کار، سازمان، ابتکار یا فرد به دست آورند، مشخص کنند. از آنجا، تصمیم گیرندگان نقاط قوت و ضعف و همچنین فرصت ها و تهدیدها را فهرست می کنند.

ابزارهای مختلفی برای هدایت فرآیند تصمیم گیری وجود دارد. آنها اغلب سوالاتی را ارائه می کنند که تحت هر یک از چهار عنصر SWOT قرار می گیرند. به عنوان مثال، ممکن است از شرکت کنندگان برای شناسایی نقاط قوت شرکتشان خواسته شود: «چه کاری را بهتر از دیگران انجام می دهید؟» و «چه مزایایی دارید؟» برای شناسایی نقاط ضعف، ممکن است از آنها بپرسند «کجا به بهبود نیاز دارید؟» به طور مشابه، آنها با سؤالاتی مانند «چه روندهای بازار می تواند فروش را افزایش دهد؟» و «رقبای شما از کجا مزیت سهم بازار دارند؟»

نمونه ای از تحلیل SWOT

نتیجه نهایی تجزیه و تحلیل SWOT باید نمودار یا فهرستی از ویژگی های یک موضوع باشد. در زیر نمونه ای از تجزیه و تحلیل SWOT از یک کارمند خرده فروشی خیالی است:

نقاط قوت: مهارت های ارتباطی خوب، به موقع برای شیفت ها، به خوبی با مشتریان برخورد می کند، با همه بخش ها به خوبی کنار می آید، قدرت بدنی، در دسترس بودن خوب.
نقاط ضعف: وقفه های طولانی مدت دارد، مهارت فنی پایینی دارد، بسیار مستعد صرف وقت برای چت کردن است.
فرصت ها: کارگر ویترین، خوشامدگویی به مشتریان و کمک به آنها

چه زمانی و چرا باید تحلیل SWOT انجام دهید؟

تجزیه و تحلیل SWOT اغلب در آغاز یا به عنوان بخشی از فرآیند برنامه ریزی استراتژیک استفاده می شود. این چارچوب به عنوان یک پشتیبان قدرتمند برای تصمیم‌گیری در نظر گرفته خواهد شد، زیرا سازمان را قادر می‌سازد تا فرصت‌های موفقیتی را که قبلاً بیان نشده بود، کشف کند. همچنین تهدیدها را قبل از اینکه بیش از حد سنگین شوند برجسته می کند.

تجزیه و تحلیل SWOT می تواند بازاری را شناسایی کند که در آن یک کسب و کار دارای مزیت رقابتی است. همچنین می تواند به افراد کمک کند مسیر شغلی را ترسیم کنند که نقاط قوت آنها را به حداکثر برساند و آنها را در مورد تهدیدهایی که می تواند موفقیت را خنثی کند، آگاه کند.

این نوع تجزیه و تحلیل زمانی موثرتر است که از آن برای تشخیص عملی و شامل مسائل و نگرانی های تجاری استفاده شود. در نتیجه، SWOT اغلب شامل یک تیم متقابل مختلف است که قادر به اشتراک گذاری آزادانه افکار و ایده ها هستند. موثرترین تیم‌ها از تجربیات و داده‌های واقعی – مانند ارقام درآمد یا هزینه – برای ساختن تحلیل SWOT استفاده می‌کنند.

.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

Call Now Button