کوچ (Coach) کیست و چه مهارتی دارد؟
کوچینگ (Coaching) به معنی مربیگری است، افرادی که دارای چندین شغل موفق بوده و تجربه خوبی در بازار کار دارند و افرادی که از دوره کوچینگ استفاده کرده اند، می توانند در این زمینه به فعالیت بپردازند. کوچینگ به معنی فعال کردن انرژی پتانسیل و توانمندی های موجود در انسانها برای هر کسب و کار است.
کوچینگ فرایندی است که حول دو محور جریان دارد:
- آگاهی (Awareness)
- مسئولیت (Responsibility)
فرایند کوچینگ که توسط کوچ اجرا می شود، به کوچی (Coachee) کمک می کند تا نسبت به استعدادهای خود آگاهی کامل پیدا کند، علاوه بر این مسئولیت رشد و توسعه عملکرد مطلوب و تاثیرگذار خود را نیز برعهده دارد.
در حقیقت کوچینگ (Coaching) یک رابطه پشتیبانی میان کوچ (مربی) و مراجع (مراجعه کننده به کوچ) است که به مشاغل مختلف کمک می کند تا راه ایدهآل خودشان برای رسیدن به هدف را پیدا کنند. کوچینگ عملکردی است که به برانگیختن مراجع به اندیشیدن برای شکوفا سازی توانمندی ها کمک می کند.
کوچینگ به طرق مختلفی تعریف شده است. ماهیت مربیگری عبارتند از:
- برای کمک به فرد برای تغییر در راهی که می خواهد و کمک به او برای رفتن به سمتی که می خواهد برود.
- کوچینگ از یک فرد در هر سطحی حمایت می کند تا به کسی که می خواهد تبدیل شود.
- کوچینگ آگاهی را ایجاد می کند، قدرت انتخاب را فراهم می کند و منجر به تغییر می شود.
این پتانسیل فرد را برای به حداکثر رساندن عملکرد خود باز می کند. مربیگری به طور سنتی با ورزش همراه بوده است. هر ورزشکار برتر یک مربی دارد. در چند سال اخیر، مربیگری در هر زمینه، در تجارت و در هر جنبه ای از زندگی و همچنین ورزش قابل استفاده شده است. در حال حاضر، این کاملا طبیعی است که کسی یک مربی را ببیند تا به او کمک کند تا به اهداف خود در زندگی و کار خود برسد. کوچینگ یک مشارکت بین کوچ و مشتری است.
کوچ کیست؟
کوچ Coach که یک کلمه انگلیسی به معنی مربی است، به مربیگری یک شغل یا چندین شغل مختلف می پردازد. فرایند کوچینگ از وظایف کوچ به شمار می رود، جایگاه کوچ در دنیای پر رقابت کسب و کار از اهمیت و ارزش ویژه ای برخوردار است.
هدف کوچ آموزش دادن، نصیحت کردن و یا تعیین تکلیف برای مدیران و صاحبان مشاغل نیست، بلکه وظیفه کوچ حرفه ای، جهت دهی به سازمان و کسب و کار در مسیر صحیح از طریق تکنیک های ایجاد سوال و … است. در واقع یک کوچ موجب می شود تا دارندگان مشاغل مختلف برای رشد و پیشرفت به یادگیری و گسترش دیدگاه خود نسبت به شرایط بازار کار بپردازند.
وظیفه کوچ این است که به افزایش سطح آگاهی و مسئولیت پذیری برای رشد و توسعه کمک کند. به عبارتی نقش تسهیل گر در روابط را برعهده دارد و می کوشد با ایجاد سوالات باز که بحث برانگیز هستند به افزایش خودآگاهی و ارتقاء مشاغل کمک کند.
کوچ به مشتری کمک می کند تا به بهترین های شخصی خود دست یابد و نتایجی را که می خواهد در زندگی شخصی و حرفه ای خود ایجاد کند. کوچینگ تضمین می کند که مشتری می تواند بهترین کار خود را ارائه دهد، یاد بگیرد و به روشی که می خواهد توسعه یابد. مربی نباید در زمینه کاری مشتریان خود متخصص باشد.
کوچینگ مناسب چه افرادی است؟
آموزش های کوچینک برای بعضی افراد مناسب است و برای برخی کاربرد ندارد. گروهی از افراد جامعه در نقش دانای کل به فعالیت می پردازند بی آنکه تلاشی برای یادگیری و بهبود عملکرد خود انجام دهند. در این میان افرادی نیز ناامید از رشد و پیشرفت هستند و در ضمیر ناخودآگاه خود مقاومت شدیدی نسبت به ثروت آفرینی و رشد و پیشرفت دارند. دوره کوچینگ مناسب این افراد نیست.
آموزش های کوچینگ صرفا مناسب کسانی است که آمادگی پیشرفت شغلی و رشد و توسعه مهارت ها و توانایی های فردی خود را با ایده های خلاقانه دارند. این افراد خواهان پیشرفت هستند و در عمق افکار خود آمادگی پذیرش ثروت را دارند. بنابراین بستر مناسب برای استفاده از تکنیک های کوچینگ جهت پیشرفت کسب و کار خود و مشاغل سایر فعالان بازار و کارآفرینان را فراهم می کنند.
آیا آموزش های کوچینگ مناسب من است؟
اگر می پرسید که آیا آموزش های کوچینگ مناسب من است یا خیر لازم است سوالات زیر را از خود بپرسید، اگر کل ویژگی های زیر یا بخشی از آنها را درون خود مشاهده می کنید، این دوره کاملا مناسب شماست و می توانید از دوره کوچینگ برای ثروت آفرینی در شغل خود و کسب درآمد به عنوان کوچ حرفه ای در بازار کار استفاده نمایید. اگر پاسخ اغلب سوالات زیر را با بله پاسخ می دهید، دوره کوچینگ مناسب شماست:
- آیا به دنبال کسب درآمدی بالاتر از نیازها و هزینه های روزانه خود هستید؟
- آیا در زندگی دارای مشکلات متعدد هستید؟
- آیا مشکلات مالی دارید و ترس از فقر و کمبود مالی دارید؟
- آیا ترس از روابط ناموفق دارید
- آیا ترس از شروع به کار یا کارآفرینی دارید؟
- آیا برای شخصیت خود و خانواده خود ارزش قائل بوده و خواهان ارتقاء کیفیت زندگی خود هستید؟
- آیا فردی خلاق هستید؟
- آیا علاقمند به یادگیری و مطالعه هستید؟
- آیا از قدرت سخنوری خوبی برخوردار هستید و یا برای بهبود این توانایی آماده استفاده از دوره های سخنوری و اعتماد به نفس هستید.
- آیا اهداف مشخصی در زندگی خود دارید؟
- آیا زندگی و برنامه ریزی روزمره شما دارای انعطاف پذیری است؟
- آیا مایل هستید از شما به عنوان فردی تاثیرگذار یاد شود؟
- آیا آماده تغییر هستید؟
- آیا شخص امیدواری بوده و سعی میکنید مثبت اندیش باشید؟
- آیا خود را لایق داشتن بهترین ها در زندگی می دانید؟