صلاحیت های اخلاقی و حرفه ای منتور!

منتورینگ نوعی فرایند توسعه ای است که در طی آن با رابطه ای حمایتی و با برنامه از پیش طراحی شده، افراد خبره و باسابقه، دانش، مهارت و تجارب فردی خود را به افراد علاقه مند دارای تجربه کمتر انتقال می دهند.

انواع منتورینگ

سه نوع Mentoring در سازمان ها وجود دارد که عبارت اند از :

  • منتورشیپ فردی
  • منتورینگ گروهی
  • منتورینگ سازمانی

منتورینگ فردی به جانشین پروری اشاره و تاکید دارد و منتورینگ گروهی به توسعه تیم های خودگردان و پر بازده و منتورینگ سازمانی به رویکرد انتقال دانش عمومی کارکنان به یکدیگر. عدم انتخاب سیاست درست می تواند یکی از دلائل شکست سازمان ها در بکارگیری منتورینگ به عنوان ابزاری برای توسعه تلقی گردد!

هدف منتورینگ

هدف از برنامه منتورینگ، ارائه راهنمایی و کمک به ارتقای حرفه‌ای فرد تازه وارد در شرکت است. برنامه منتورینگ می‌تواند رسمی باشد، مانند انتساب یک منتور به یک منتی و پیروی از دستورالعمل‌های مشخص، یا می‌تواند غیررسمی باشد، مانند ارائه کمک و راهنمایی داوطلبانه از سوی افراد واجد شرایط به افرادی که نیاز به ارتقا و بهبود دارند.

بسیاری افراد منتورینگ را با کوچینگ اشتباه می گیرند. در ادامه به برخی تفاوت های این دو مقوله پرداخته می شود.

نوع ارتباطات در منتورینگ

ارتباطات در فرآیند کوچینگ به صورت غیر مستقیم است. به این معنا که مربیان سوالاتی را از کارآموزان خود پرسیده و به فرد زمان می‌دهند تا در مورد آن‌ها فکر کند و پاسخ بدهد.

منتورینگ شامل ارتباطات دستوری بیشتری است و منتور تجربیات، دانش و مهارت‌های خود را برای بهبود عملکرد منتی با او به اشتراک می‌گذارد.

ساختار

کوچینگ در مقایسه با منتورینگ ساختارمندتر است. مدیران معمولا جلسات مربیگری یا کوچینگ را برای کارکنانی که نیاز به یادگیری مهارت‌ها یا مسئولیت‌های خاصی دارند، برنامه‌ریزی می‌کنند.

منتورینگ ساختار کمتری دارد و به شکل جلسات و گفتگوهای عمومی است.

تمرکز

تمرکز کوچینگ روی کمک به کارکنان برای توسعه و دستیابی به اهداف یا مهارت‌های خاص بوده و منتورینگ بر توسعه حرفه‌ای و بهبود مسیر شغلی کارکنان جونیور تمرکز دارد.

رویکرد منتورینگ

کوچینگ به جای ارائه راهنمایی، باور به توانمندیها و ارتقای مهارت‌ها تمرکز دارد. اما، مسئولیت اصلی منتورها گوش دادن به کارمندان و مشاوره دادن به آن‌هاست.

مدت زمان فرآیند

کوچینگ معمولا به‌صورت کوتاه‌مدت انجام می‌شود، زیرا هدف‌محور و ساختارمند است و بر کمک به کارکنان برای دستیابی به اهداف معین تمرکز دارد. این بدان معناست که جلسات کوچینگ پس از رسیدن فرد به هدف به پایان می‌رسند.

منتورینگ فرآیندی طولانی‌مدت‌تر است و منتور تا زمانی که منتی تجربه کافی را به دست آورده یا از نظر تخصصی به سطح منتور رسیده باشد، به راهنمایی او ادامه می‌دهد.

مزایای منتورینگ

منتورینگ هم برای کارکنان و هم برای سازمان‌ها مزایای زیادی دارد. چه در حرفه خود تازه کار بوده و چه به دنبال ارتقای مهارت‌های خود باشید، داشتن یک منتور با مزایای زیر همراه خواهد بود.

صلاحیت منتور

منتورها متخصصان با تجربه‌ای هستند که توان انتقال تجربه و تخصص خود به کارمندان مبتدی را دارند. یک منتور در طول حرفه خود تجربه و مهارت‌های عملی به دست آورده است و می‌تواند این دانش را به فرد منتقل کند. همه منتورهای خوب چندین ویژگی مشترک دارند، که عبارتند از:

تسلط و تجربه

یک منتور خوب باید در زمینه‌ی مورد نظر تسلط و تجربه کافی داشته باشد. او باید دانش و مهارت لازم را در زمینه‌ی مورد نظر داشته باشد و بتواند این دانش را به دانشجویان یا افرادی که در حوزه‌ی مربوطه تحت تأثیر قرار می‌گیرند، منتقل کند.

ارتباط برقرار کردن

یک منتور خوب باید توانایی برقراری ارتباط موثر با دانشجویان یا افرادی که راهنمایی می‌شوند، داشته باشد. او باید بتواند به درستی گوش دهد، سوالات را مطرح کند و به وضوح جواب دهد. همچنین، منتور باید بتواند احساسات و نیازهای دانشجویان را درک کند و به آنها پاسخ مناسبی ارائه دهد.

الهام‌بخشی

یک منتور خوب باید قدرت الهام‌بخشی را داشته باشد. او باید بتواند دانشجویان را تشویق کند، ایده‌های جدید را القا کند و از آنها حمایت کند. یک منتور خوب با انگیزه کردن دانشجویان به انجام بهترین خود، آنها را به موفقیت سوق دهد.

قدرت گوش دادن

یک منتور خوب باید با دقت گوش دهد و به نیازها و مشکلات دانشجویان توجه کند. او باید بتواند سوالات را به خوبی متوجه شود و به طور صحیح به آنها پاسخ دهد. توجه صحیح به دانشجویان و درک عمیق از مسائل و مشکلات آنها برای یک منتور مهم است.

انعطاف‌پذیری

یک منتور خوب باید انعطاف‌پذیری لازم را داشته باشد. او باید بتواند به تفاوت‌ها و نیازهای مختلف دانشجویان پاسخ دهد و روش‌های آموزشی خود را برای هر فرد بهینه کند. منتور باید قادر باشد به تغییرات بپذیرد و با توجه به شرایط جدید، بهترین راه حل را ارائه دهد.

مشارکت و همکاری

یک منتور خوب باید توانایی همکاری و مشریکی فعال را داشته باشد. او باید با دانشجویان یا افرادی که راهنمایی می‌کند، در تلاش برای رسیدن به اهداف مشترک و همکاری کند. منتور باید بتواند به دانشجویان فرصت‌های همکاری را ارائه دهد و آنها را به جهت‌گیری مشترک و تعامل بیشتر با او و همدیگر تشویق کند.

انگیزه بخش

یک منتور خوب باید بتواند دانشجویان را به انگیزه و اشتیاق برای یادگیری ترغیب کند. او باید بتواند اهداف را به طور واضح تعیین کند و راهنمایی کند تا دانشجویان به این اهداف دست یابند. انگیزش‌بخشی به دانشجویان می‌تواند از طریق ارائه نمونه‌های الهام‌بخش، ارائه فیدبک مثبت و ایجاد چالش‌های مناسب صورت گیرد.

صبر و تحمل

یک منتور خوب باید صبور باشد. هر فرد در فرآیند یادگیری خود با مشکلات و چالش‌ها روبرو می‌شود و منتور باید بتواند دانشجویان را در این مواقع حمایت کند و آنها را تشویق به ادامه کار کند. او باید بتواند با توجه به نیازهای هر دانشجو، به صورت فردی راهنمایی کند و از طریق انگیزش، بازدهی و اعتماد به نفس آنها را افزایش دهد.

اندیشه‌ورزی

یک منتور خوب باید دانشجویان را ترغیب به اندیشه‌ورزی و تفکر خلاق کند. او باید به دانشجویان کمک کند تا مسائل را از زوایای مختلف مشاهده کرده و راه‌حل‌های نوآورانه ارائه دهند. اندیشه‌ورزی به دانشجویان کمک می‌کند تا مهارت‌ها و دانش خود را توسعه داده و به مسائل باز و پیچیده با چشم‌انداز جدیدی نگاه کنند.

انعکاس و بازخورد

یک منتور خوب باید قدرت تحلیل و ارزیابی را داشته باشد تا بتواند به دانشجویان بازخورد سازنده ارائه دهد. او باید بتواند عملکرد دانشجویان را به طور منصفانه ارزیابی کند و نکات قوت و ضعف را شناسایی کرده و راهکارهایی برای بهبود ارائه دهد.

قدرت تحقیق و یادگیری

یک منتور خوب باید به روز باشد و توانایی تحقیق و یادگیری مستمر را داشته باشد. او باید دانش و تکنیک‌های جدید را به دانشجوزیان برساند و اطلاعات جدید را به دانشجویان منتقل کند. منتور باید به دانشجویان نشان دهد که یادگیری یک فرآیند مداوم است و همیشه امکان بهبود و پیشرفت وجود دارد.

 

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

Call Now Button