صلاحیت های اخلاقی و حرفه ای منتور!
منتورینگ نوعی فرایند توسعه ای است که در طی آن با رابطه ای حمایتی و با برنامه از پیش طراحی شده، افراد خبره و باسابقه، دانش، مهارت و تجارب فردی خود را به افراد علاقه مند دارای تجربه کمتر انتقال می دهند.
انواع منتورینگ
سه نوع Mentoring در سازمان ها وجود دارد که عبارت اند از :
- منتورشیپ فردی
- منتورینگ گروهی
- منتورینگ سازمانی
منتورینگ فردی به جانشین پروری اشاره و تاکید دارد و منتورینگ گروهی به توسعه تیم های خودگردان و پر بازده و منتورینگ سازمانی به رویکرد انتقال دانش عمومی کارکنان به یکدیگر. عدم انتخاب سیاست درست می تواند یکی از دلائل شکست سازمان ها در بکارگیری منتورینگ به عنوان ابزاری برای توسعه تلقی گردد!
هدف منتورینگ
هدف از برنامه منتورینگ، ارائه راهنمایی و کمک به ارتقای حرفهای فرد تازه وارد در شرکت است. برنامه منتورینگ میتواند رسمی باشد، مانند انتساب یک منتور به یک منتی و پیروی از دستورالعملهای مشخص، یا میتواند غیررسمی باشد، مانند ارائه کمک و راهنمایی داوطلبانه از سوی افراد واجد شرایط به افرادی که نیاز به ارتقا و بهبود دارند.
بسیاری افراد منتورینگ را با کوچینگ اشتباه می گیرند. در ادامه به برخی تفاوت های این دو مقوله پرداخته می شود.
نوع ارتباطات در منتورینگ
ارتباطات در فرآیند کوچینگ به صورت غیر مستقیم است. به این معنا که مربیان سوالاتی را از کارآموزان خود پرسیده و به فرد زمان میدهند تا در مورد آنها فکر کند و پاسخ بدهد.
منتورینگ شامل ارتباطات دستوری بیشتری است و منتور تجربیات، دانش و مهارتهای خود را برای بهبود عملکرد منتی با او به اشتراک میگذارد.
ساختار
کوچینگ در مقایسه با منتورینگ ساختارمندتر است. مدیران معمولا جلسات مربیگری یا کوچینگ را برای کارکنانی که نیاز به یادگیری مهارتها یا مسئولیتهای خاصی دارند، برنامهریزی میکنند.
منتورینگ ساختار کمتری دارد و به شکل جلسات و گفتگوهای عمومی است.
تمرکز
تمرکز کوچینگ روی کمک به کارکنان برای توسعه و دستیابی به اهداف یا مهارتهای خاص بوده و منتورینگ بر توسعه حرفهای و بهبود مسیر شغلی کارکنان جونیور تمرکز دارد.
رویکرد منتورینگ
کوچینگ به جای ارائه راهنمایی، باور به توانمندیها و ارتقای مهارتها تمرکز دارد. اما، مسئولیت اصلی منتورها گوش دادن به کارمندان و مشاوره دادن به آنهاست.
مدت زمان فرآیند
کوچینگ معمولا بهصورت کوتاهمدت انجام میشود، زیرا هدفمحور و ساختارمند است و بر کمک به کارکنان برای دستیابی به اهداف معین تمرکز دارد. این بدان معناست که جلسات کوچینگ پس از رسیدن فرد به هدف به پایان میرسند.
منتورینگ فرآیندی طولانیمدتتر است و منتور تا زمانی که منتی تجربه کافی را به دست آورده یا از نظر تخصصی به سطح منتور رسیده باشد، به راهنمایی او ادامه میدهد.
مزایای منتورینگ
منتورینگ هم برای کارکنان و هم برای سازمانها مزایای زیادی دارد. چه در حرفه خود تازه کار بوده و چه به دنبال ارتقای مهارتهای خود باشید، داشتن یک منتور با مزایای زیر همراه خواهد بود.
صلاحیت منتور
منتورها متخصصان با تجربهای هستند که توان انتقال تجربه و تخصص خود به کارمندان مبتدی را دارند. یک منتور در طول حرفه خود تجربه و مهارتهای عملی به دست آورده است و میتواند این دانش را به فرد منتقل کند. همه منتورهای خوب چندین ویژگی مشترک دارند، که عبارتند از: