بیزینس کوچینگ چیست؟
بیزینس کوچینگ، شاخهای از علم کوچینگ است که به صورت تخصصی به موضوعات و چالشهای مرتبط با راهاندازی و توسعه کسبوکارها میپردازد. کوچینگ، عامل تعیینکنندهای در گذار از وضعیت فعلی به موقعیت ایدهآل است.
فدراسیون بینالمللی کوچینگ (ICF)، کوچینگ را نوعی شراکت میداند که پ:
- به مراجعین در راستای دستیابی به اهداف شخصی و حرفهای کمک میکند
- به روند اجرای خواستههایشان سرعت میبخشد
- کیفیت زندگی آنان را افزایش میدهد.
این تعریف بینظیر در مورد بیزینس کوچینگ هم صادق است. بیرینس کوچینگ، کمک میکند تا اهداف سازمانی کسبوکارها محقق شود و مسیر تحقق این اهداف را کوتاهتر و سریعتر میسازد.
فرایند بیزینس کوچینگ
در کوچینگ کسبوکار ابتدا حرفه شناسایی و ارزش کار سنجیده میشود؛ سپس به شناسایی مشتریان خاص و موانع و چالشهایی پرداخته میشود که بر سر راه فرد یا گروه قرار دارد.
کوچینگ کسبوکار مسیری مشخص دارد و با انجام ترفندهای مطلوب برای رفع رکود سازمان، نقشی مؤثر خواهد داشت. ترسیمِ یک مسیر روشن از اقداماتی که باید در یک سازمان صورت بگیرد تا فروش رشد کند و سود بیشتری نصیب شرکت شود، به عنوان امری حیاتی و مهم در یک تجارت قلمداد میشود. روشنکردن این مسیر با پیشبینی موانع موجود و امکان از بین بردن و حذف درست این موانع، رشد اقتصادی را برای افرادی که یک کسبوکار را شروع کردهاند یا افرادی که میخواهند تجارتی را به صورت بهینه توسعه دهند، تنها با بهرهبردن ازبیزینس کوچینگ امکانپذیر است.
اصول بیزینس کوچینگ
اصولی که در ادامه این مقاله آوردهایم، از کتاب مربیگری برای بهبود عملکرد نوشته جان ویتمور استخراج شده است.
- خط بین مسئولیتهای خودتان و مسئولیتهای مدیر را مشخص کنید.
- از همان شروع کار در سر اهداف رابطه مربیگری توافق کرده و آنها را بنویسید.
- اول از همه مانند یک همکار رفتار کنید و در وهله دوم بهعنوان یک متخصص. رویکرد دانای کل بودن و همهچیزدانی در مربیگری دلهرهآور بوده و موفقیتهای شما را محدود میسازد. با صدای گرم و باز با شاگرد تان صحبت کنید تا او هم به راحتی سوالهای سخت خود را بپرسد و ریسک کند. به همان اندازه که گوش میکنید حرف بزنید تا سوال سوالات و ایدههای شاگرد همیشه در کانون اصلی قرار داشته باشد.
- انتظارات واقعگرایانه تنظیم کنید. میتوانید دسترسی به منابع و افراد را برای شاگردتان فراهم کنید و در عین حال به او بگویید که قرار نیست از روابط خود با دیگران استفاده کنید. شاید یک مدیر ارشد باشید؛ اما به این معنا نیست که همه مشکلات او را برطرف می کنید. تا جایی که میتوانید رهیاری میکنید؛ اما کار اصلی را شاگرد انجام میدهد.
- بهعنوان بخشی از هدف مهلت زمانی تعیین کنید و روند پیشرفت خود را بهصورت دورهای ارزیابی کنید. هر رابطه مربیگری فازهای مختلفی دارد؛ از جمله پایان مربیگری رسمی. این پایان ضرورتاً بهمعنای پایان رابطه نیست؛ بلکه یک تغییر در چگونگی تعامل شما و تعداد دفعات آن محسوب میشود.
خدمات بیزینس کوچینگ
کوچینگ کسب و کار و خدمات آن، در یک چارچوب محدود نمیشوند. زیرا چالشهای مرتبط با کسبوکار و مسیر راهاندازی و توسعهی یک کسبوکار، محدود نیستند. برای هر بیرینس در هر پلهای که باشد، پلهی بالاتری هم وجود دارد که بالا رفتن از آن با کمک بیزینس کوچینگ میسر میشود. با این حال برای آنکه دید واضحتری از خدمات بیزینس کوچینگ داشته باشید، در ادامه به چند دستهبندی کلی از این خدمات اشاره میکنیم:
تعیین زیرساختهای لازم در مرحله راهاندازی کسبوکار
شروع هر کسبوکار، میتواند از سختترین و حساسترین مراحل عمر آن کسبوکار باشد. کمتر کسی است که از چالشهای راهاندازی کسبوکار مانند قوانین و مقررات یا تامین سرمایه اولیه مطلع نباشد. اما جالب است بدانید که این چالشها، مانند همان قلهی کوه یخی هستند که بخش اعظمش زیر آب مانده است. زیرساختهای اولیه و تصمیماتی که صاحبان کسبوکار در زمان شکلگیری آن میگیرند، متعاقبا با رشد یا سقوط کسبوکار نمود خواهند داشت.
بنابراین لزوم استفاده از بیزینس کوچینگ و همراهی با یک مربی کسب و کار حرفهای از ابتدای مسیر احساس میشود تا قایق نوپای کسبوکار را هدایت کند و از برخورد آن با کوه یخ جلوگیری کند.
بیرینس کوچ، در تمام مراحل تجاریسازی ایده اولیه و تدوین بیزینس مدل، تعیین تمایز ارائه شده، تامین سرمایه مورد نیاز، انتخاب شریک و جذب منابع انسانی، قیمتگذاری، ورود و نفوذ به بازار، استراتژی بازاریابی و فروش اولیه، جذب مشتری و حفظ آن و …، نقش مربی و یاریگر صاحبین کسبوکار را ایفا میکند.
عارضهیابی سازمان و ارائه برنامه متناسب جهت اصلاح
یکی دیگر از خدمات پرمتقاضی بیزینس کوچینگ، عارضهیابی سازمان یا کسبوکار است. محقق نشدن انتظارات مالی صاحبان کسبوکار در مدت زمانی که پیشبینی کردهاند یا کاهش راندمان سازمان، دو نمونه از مواردی هستند که ضرورت همراهی با بیزینس کوچ جهت شناسایی ریشه چالش را نشان میدهند. البته کار بیزینس کوچ، با شناسایی و اعلام عارضه سازمان پایان نمییابد. بلکه برای حل هر چالش، برنامه دقیق و عملی ارائه مینماید و در مسیر اجرای آن، کسبوکار را یاری میکند.
ترسیم نقشه راه دستیابی به اهداف
در دنیای پرسرعت امروز، بسیاری از افراد پیش از اینکه به سمت مقصد روانه شوند، یک بار با سرویسهایی مانند گوگلمپ یا نشان چک میکنند که چقدر تا نقطه مقصد فاصله دارند، کدام مسیر نزدیکتر و کدام یک خلوتتر است؟ پیاده چقدر زمان میبرد؟ با ماشین چطور؟ پلیس در چه نقاطی از جاده دوربین کنترل سرعت نصب کرده است؟ کجا میتوانند شتاب بگیرند و کجا باید احتیاط کنند و …؟
این همان خدمتی است که بیزینس کوچینگ به مراجعین ارائه میدهد. بیزینس کوچ، علاوه بر تعیین اهداف سازمانی متناسب با ظرفیت و وضعیت بیزینس، مسیر دقیق رسیدن به این اهداف را نیز ترسیم میکند. مسیری که همانقدر جزئی و نمایانگر فرصتها و تهدیدات است.
دستاورد بیزینس کوچینگ
تحقیقات نشان داده است که 40% از شرکتهایی که در ردهبندی 500 شرکت برتر دنیا قرار دارند، از خدمات بیزینس کوچینگ استفاده کردهاند. همچنین منابع رسمی میگویند که استفاده از خدمات بیزینس کوچینگ، درآمد افراد در حوزههای مختلف را حداقل 30 تا 300% افزایش میدهد.
نکته پایانی
عوامل موفقیت و عواملی که میتوانند مسیر رسیدن به بهترینها را برای کسبوکار هموار سازند، با استفاده از تجارب مربیان کسبوکار حاصل میشوند. درواقع در فرایند کوچینگ کسبوکار میتوان برای شناخت و تحقیقات بازار، آموزشهایی را ارائه داد که مربیان کسبوکار با بررسی امکانات و همۀ جوانب موجود و بهتبع آن، همۀ آموزشهای عمومی در نظر میگیرند.
پس از شناخت درست بازار مربوط به یک کسبوکار مشخص به صورت تخصصی، این امکان فراهم میشود که نیازها در بازار شناخته و اهداف موجود نیز آموزش داده میشوند.